Ägarskiften och ägarbyten i bolag

Ägarskiften i bolag, organisationer eller stiftelser är komplexa; särskilt då de kombinerar såväl ekonomiska, organisatoriska, juridiska och skattemässiga frågor. Vid övergångar av ägarskap bör därmed en rad olika aspekter analyseras med bolagets framtid som bakben. Vi på Stellarlex Juristbyrå hjälper er under denna process.

Vad är ett ägarskifte och hur går ett ägarskifte till?

Ett ägarskifte, även kallat för ägarbyte, är då ägarskapet i ett bolag, företag, organisation eller stiftelse ändras. Detta sker oftast via en försäljning, det vill säga att man säljer eller köper hela eller delar av ett bolag där en ny ledning tillträder. Ägarskiften som sker inom familjen mellan olika generationer eller dödsbon kallas däremot för generationsskiften, läs mer om dessa här.

 

Ägarskiften i bolag, organisationer eller stiftelser är ofta mycket komplexa; särskilt eftersom de kombinerar såväl ekonomiska, organisatoriska, juridiska och skattemässiga frågor. De juridiska frågor som bör behandlas är huruvida bolagen ens kan överlåtas, om det ska slås ihop med andra bolag samt övergångar av olika avtal, leverantörskedjor och anställningar vid ägarskiftet. Vi på Stellarlex Juristbyrå hjälper er under denna process, läs mer om vår kompetens här.

Vad bör man tänka på inför ägarbyten?

Vid ägarskiften finns det många olika frågor som en ledningsgrupp bör tänka igenom. Exempel på frågor som bör utvärderas är vad nuvarande ägare har för ambition med det bolag eller organisation som ska överlåtas. Vill de nuvarande ägarna att företaget mot bakgrund av överlåtandet ska växa, vill de att det ska bli större, hur stor del ska säljas, vilka varor eller tjänster ska erbjudas efter försäljningen och kan ägarskiftet påverka börsvärdet? Därutöver bör även timingen av ägarbytet och köparen utvärderas. Då kan det vara av värde att diskutera frågor såsom klimatet på marknaden och vem den nya styrelsen kommer att bestå av.

Surprise offers

Ett surprise offer är då bolagsägare kontaktas av utomstående aktörer som är intresserade av att köpa företaget. Detta kommer oftast som en överraskning och därav kallas erbjudandet för just “surprise offer.” Den reella skillnaden vid mer planerade ägarbyten och surprise offers är att styrelsen vid surprise offers har mindre tid att genomföra och utvärdera skiftet. Dessutom kan budet i en surprise offer vara mycket omtumlande inom företaget, särskilt då man inte alls övervägt att byta bolagsägare. Utöver detta ser processen, samt de frågor som bör utvärderas, ungefär likadan ut.

Vill ni få hjälp med frågor inom bolagsrätt?

Stellarlex Juristbyrå AB

Stellarlex Juristbyrå,

Strandvägen 7A, 114 51 Stockholm, Sweden


Mejl: info@stellarlex.com


Telefon: +46 (0) 763-22 42 77

Vill du att vi kontaktar dig?

 
 
 
 
 

Hitta till oss

unsplash